4 juni 2009

Barnuppfostran

Var inne på en bekants blogg (theresebloggande.blogspot.com) och hittade denna text om barnuppfostran:

Så här skrev han (professor Arvid Wallgren) i en rådgivningsbok från 1940:

~"Det sätt på vilket det ej anpassade späda barnetnger sitt missnöje tillkänna är genom skrik. Det är en av spädbarnsfostrans första principer, att ej genast försöka få ett skrikande barn tyst genom att taga upp det eller på annat sätt "trösta" det. Ett barn, som tages upp i tid och otid, ställer vanligen så småningom allt större krav på att bli kringburet, och det skriker slutligen för att få detta begär tillfredställt. Ett sådant barn blir bortskämt och då uppstår lätt kollisioner mellan det egna jagets önskningar och omgivningens vilja. Följden blir kroniskt missnöje, kinkighet, retlighet och stor benägenhet för nervösa yttringar av oliga slag.
Under de första 6 levnadsveckorna har det späda barnet ej behov av mera sällskap, än vad det får vi skötningarna och digivningen. Efter 6 veckors ålder kan ytterligare 5 minuters underhållning vara lämplig. Under andra levnadskvartalet börjar barnets psyke på att vakna mera. Det intresserar sig för omgivningen och försöker delgiva denna sin inre tillfredsställelse genom joller. Nu kan barnet få svar på detta sitt intresse genom att modern står vid dess bädd och "pratar" med detsamma, men ej längre än cirka 10 minuter åt gången mellan målen. Moderna bör däremot icke visa sig för barnet, om det utan anledning skriker; det får jollra sig till, men ej skrika sig till sällskap."~

Vad ska man säga......ojojoj vad Viggo är och kommer bli bortskämd:)

3 kommentarer:

  1. Men hjälp!
    Vad tänker man med när man skriver sånt här? Det märks att det var så pass länge sen det är skrivet!

    Det är säkert därifrån Anna W fått sina tankar!

    Då blir nog Ebbe enormt bortskämd!

    SvaraRadera
  2. Jag blir fan mörkrädd och kramar om Nino ännu mer!
    Närhet är viktigt!

    SvaraRadera
  3. Vilken tur att vi har mer kunskap om barns behov idag, än då detta är skrivet. Över huvudtaget våra mellanmänskliga behov fanns nog inte på kartan då.

    Undrar vad denna skribent skulle ha yttrat om andra företeelser som sker i vårt samhälle idag, som tex sexualitet och parförhållande?

    Kram// Farmor

    SvaraRadera

Vad kul att du tar dig tid att lämna ett spår :)