12 januari 2012

Utforskaren av världen

Det finns människor som inte tror på magi, jag tillhör inte dem. När jag står och ser på mitt barn känns det som att barnet utvecklas hela tiden. Varje dag. Timma för timma! Den där ständiga framåtrörelsen hos ett barn som utforskar världen med alla sina sinnen. Sitta. Krypa. Stå. Gå. Springa. Tala. Då finns jag där som mottagare och beskyddare när barnet efter otaliga försök och ständiga bakslag tar nästa steg! Underverket sker framför mina ögon. Och jag är där - jag ser det! Föräldrar behövs. Föräldrar kan. Lika speciella som våra egna speciella barn. En gång skrev en poet; Det är vägen som är mödan värd. Det stämmer - ofta! Men barnkonventionen finns som en påminnelse om att det också behövs mål på den där vägen som är alls människors egen. Det handlar om respekt, att på djupet förstå att varje barn är en människa med precis samma rättigheter som du och jag. Och att inte bli den där personen som tror att ett barn är en tom behållare som vi vuxna skall fylla på med passande innehåll av våra egna drömmar. Nej, vår viktigaste uppgift är att finnas där som den trygga plattform barnet behöver för att upptäcka världen. Om och om igen. Varje barn utvecklas i sin egen takt, på sitt eget sätt. Sakta skapar barnet sig själv i samspel med oss. Blir en fristående individ - utvecklas! Och jag är där.

HÄR kan du se tre filmer om barns rättigheter i familjen. Filmer som jag tycker att ALLA föräldrar borde se, och ta till sig av. Jaa, alla andra också för den delen.

3 kommentarer:

 1. Vilken fin bild:) men visar du bröstet;)!
  Vad duktig du är med maten, det är just frukostar som är jobbigast att hitta på nånting smarrigt!

  Kram Kemi

  SvaraRadera
 2. HAHA Kemi, nej, om det ändå vore så väl. Jag har bara riktigt stora och fasta knän;)

  Ja visste det svårt?? Men man kommer väl på mer med tiden..

  SvaraRadera
 3. Åh vad jag funderade på vad det var:) nu förstår jag du är ju böjd ner på knä! Haha hjärnan gick på högvarv ett tag;)
  De sista jag tänkte på att det inte var du utan någon preggo kompis som visa magen:)

  Trevlig lördag sötis

  SvaraRadera

Vad kul att du tar dig tid att lämna ett spår :)